Web Analytics Made Easy - Statcounter

   عصر ایران؛ مهرداد خدیر- «اندیشه پویا»ی تازه هم خوش‌بختانه درآمده با جلدی که به بهرام بیضایی اختصاص دارد و تصویر او از سال‌های زندگی در ایران را یادآور می‌شود و انتخاب طرحی با سبیل، هوش‌مندانه است چون این بیضایی برای ما آشناتر است.


   در همان تورق اولیه بر مطلبی که دربارۀ کتاب «یادنامۀ دکتر محمد علی مجتهدی» یا «‌اندیشۀ البرز» است توقف می‌کنم چرا که خود نزدیک 40 سال قبل از همین دبیرستان البرز فارغ‌التحصیل شده‌ام و نام مجتهدی با آموزش و پرورش مدرن در ایران گره خورده و دانش آموختگان آن در جای جای جهان نام و یاد او را گرامی می‌دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

                                                دکتر محمدعلی مجتهدی رییس فقید دبیرستان البرز


  یک بخش و البته با استناد به کتاب در مقاله اما به جد جای درنگ دارد. آنجا که به اختلافات مجتهدی و یدالله سحابی می‌پردازد.


  درست است که دکتر سحابی دورۀ کوتاهی در سال 1325 رییس ادارۀ فرهنگ تهران بوده اما آن که مجتهدی را برکنار کرد دکتر حسابی در مقام وزیر فرهنگ دولت اول مصدق بود و گمان نمی‌کنم دکتر سحابی در جایگاه رییس ادارۀ فرهنگ تهران بوده باشد.


  اشتباه نویسنده آنجا محتمل‌تر است که بازنشستگی پس از انقلاب را هم به دکتر سحابی نسبت می‌دهد در حالی که پس از انقلاب دکتر سحابی معاون نخست وزیر و بعد 4 سال نمایندۀ تهران در اولین دورۀ مجلس و سپس منتقد بسیار مشهور حاکمیت – دوشادوش مهندس بازرگان - بود و با بازنشستگی مجتهدی چه کار داشته آن هم در سال 61؟

                                                   دکتر یدالله سحابی/ زمین شناس،سیاست‌مدار


   اتفاقا بعد از پیروزی انقلاب خود مجتهدی هم انتظار نداشت در فضای تازه ماندگار شود خاصه به خاطر سابقۀ تولیت دانشگاه صنعتی آریامهر با حکم خود شاه.


  با این اوصاف یدالله سحابی بعد از انقلاب قطعا و بی هیچ تردید نادرست است و تردید علی ملیحی در صحت گزارۀ نویسندۀ کتاب- بهرام کیانی-  درست است و پیش از انقلاب هم به دکتر حسابی وزیر فرهنگ دولت اول مصدق بیشتر می خورد تا به دکتر سحابی.


  این را هم اضافه کنم که دلیل باور به این که حسابی باید باشد این است که بعد از برکناری دکتر مجتهدی به مرحوم رضا مُزیّنی -دایی پدرم- پیشنهاد شد ریاست دبیرستان البرز را بر عهده گیرد و در خاطرات خود، نام دکتر حسابی را آورده بود. او نپذیرفت و مجتهدی به البرز بازگشت و آن که از دولت مصدق رفت، حسابی بود.


  به نظر می‌رسد شباهت آوایی حسابی و سحابی و یک دورۀ کوتاه مسؤولیت سحابی اداره فرهنگ تهران در سال 1325 ذهن نویسنده یا خود دکتر مجتهدی را بیشتر به جانب سحابی برده باشد تا حسابی وزیر.

                                            دکتر محمود حسابی وزیر فرهنگ دولت اول مصدق/فیزیک‌دان


  شوربختانه نه یدالله سحابی زنده است و نه محمود حسابی‌. همچنین عزت‌الله سحابی. هر چند بعید نیست به سیاق قبل، ایرج حسابی با استناد به آلبرت اینشتاین دخالت پدر را نفی کند!


  جدای سحابی یا حسابی بخش بسیار خواندنی این شمارۀ مجله ماجرای انتشار نامۀ عباس عبدی به سید محمد خاتمی و پاسخ او دربارۀ هاشمی رفسنجانی است که از کتاب خاطرات آیت‌الله در سال 78 سردرآورده و سه فرض دربارۀ انتشار آن که گمان می رفت خصوصی بوده محتمل است:


  اول این که خود خاتمی به هاشمی داده باشد تا ثابت کند در قبال انتقاد از کاندیداتوری او برای مجلس ششم ساکت ننشسته بود. این احتمال اما با اخلاقیات خاتمی سازگار نیست ضمن این که ابطحی گفته پرسیده و او تکذیب کرده است.


  احتمال دیگر این بوده فردی نفوذی اطلاعات را به دفتر هاشمی یا یک نهاد اطلاعاتی داده باشد و سومی هم این که خاتمی نامه را به کسی داده که با مرحوم هاشمی هم ارتباط داشته و من‌باب خوش خدمتی به او داده است.


   جزییات بیشتر را در اینجا نمی‌آورم چون غرض تشویق به خریدن و خواندن است نه نقل مطالب که در شناسنامه هم منع شده است.

  دربارۀ قیمت مجله هم وقتی یک ساندویچ سادۀ مرغ 75 هزار تومان باشد یک مجلۀ 75 هزار تومانی گران نیست مشروط به آن که گرسنه نباشی تا اول طلب غذا کنی و بعد که سیر شدی اما همچنان گرسنه روحی باشی تا یک ماه را با مجلۀ خواندنی سیر کنی اگر چه همچنان معتقدم باید حسابی باشد نه سحابی!


     لابد می گویید این که «ح» و «س» باشد یا «س» و «ح» چه تفاوتی دارد؟ خیلی! چون حسابی را سحابی می‌کند.

تماشاخانه ببینید| در ژاپن مادرانی که بچه‌هایشان را نمی‌خواهند داخل این اطاقک‌ها می‌گذارند ببینید | لحظه حیرت‌انگیز جهش دو متری تمساح برای شکار پهپاد فیلم های دیگر

منبع: عصر ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۷۳۱۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بزرگان فرهنگ و ادب و هنر ایران زمین مهمان "مست عشق" شدند

عصر ایران - امروز جمعه ۱۴ اردیبهشت در رویدادی کم نظیر، بزرگان فرهنگ و ادب و هنر در موزه سینما گردهم آمدند و به تماشای فیلم سینمایی "مست عشق" آخرین فیلم حسن فتحی که بر اساس برداشتی آزاد از حکایت شمس و مولانا ساخته شده است، نشستند.

شاید به جرات بتوان گفت که جمع کردن چنین بزرگانی در کنار هم، تنها در سایه اسامی بزرگی چون شمس و مولانا امکان پذیر بود که با همت سازندگان فیلم سینمایی مست عشق و "بنیاد شمس و مولانا" این امر محقق شد.

بزرگانی از دکتر محمدعلی موحد مولوی شناس و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب کشور، دکتر کریم زمانی و دکتر جلال‌الدین کزازی و دکتر ژاله آموزگار از ادیبان و مولوی‌پژوهان برجسته، پروفسور ارفعی زبانشناس و متخصص زبان‌های باستانی کشورمان که ترجمه منشور کوروش از خدمات ارزنده ایشان به تاریخ و فرهنگ کشورمان به شمار می‌آید تا استاد لوریس چکناواریان و استاد خدایی از بزرگان موسیقی کشور، استاد کریم زمانی، استاد محمد حیدری، استاد عین‌الدین صادق‌زاده و استاد سبزه که همگی از اساتید بنام خطاطی و خوشنویسی کشور هستند، دکتر موسی غنی ‌نژاد استاد برجسته اقتصاد و دکتر عبدالمحمود رضوانی مترجم و زبانشناس بزرگ کشورمان که ترجمه گلستان سعدی به انگلیسی از شاهکارهای ایشان است، دکتر سید احمد محیط طباطبایی، دکتر یونس شکرخواه، دکتر نمکدوست و دکتر فرید قاسمی که همگی از اساتید نامدار حوزه ارتباطات به شمار می‌روند، در برنامه صبح امروز در سالن سینماتوگراف موزه سینما به تماشای "مست عشق" نشستند. 

این مراسم که از ساعت ۱۰ صبح و با حضور حسن فتحی کارگردان و فرهاد توحیدی نویسنده فیلمنامه فیلم سینمایی مست عشق آغاز شد، با تماشای فیلم ادامه یافت و پس از آن این اساتید در کنار یکدیگر و در محفلی دوستانه به بحث گفتگو درباره فیلم و محتوای آن پرداختند. 

ابتکار گروه تولید فیلم سینمایی مست عشق در برنامه‌ریزی این رویداد که به نوعی با هدف ایجاد همگرایی میان جامعه نخبگانی و مخاطبان سینمایی شکل گرفته بود، در پایان مراسم و پس از اتمام فیلم بازخوردهای بسیار مثبتی را به همراه داشت.

حضور ستارگانی چون دکتر محمد‌علی موحد در کنار لوریس چکناواریان پیام آور این واقعیت جذاب بود، که پاسداران و نگاهبانان تاریخ و فرهنگ این مرز و بوم، همچنان برای حمایت از آثار فاخری که مبلغ و نماینده‌ی چهره‌ی زیبای «ادبیات پارسی و عرفان ایرانی» در پیش چشم مردم جهان است، در کنار هنرمندان متعهد کشورمان ایستاده‌اند تا همچون همیشه، سالن‌های سینما محلی برای گرد آمدن فرهیختگان و تعالی فرهنگ باشد.

هرچند بازخورد شگفت انگیز این چهره‌های دانشمند و نکته سنج، مسئولیت دست‌اندرکاران و خالقان اثر را در آینده سنگین تر می کند اما در عین حال، تعاریف زیبایی که این ستارگان درخشان آسمان فرهنگ و ادب کشور از فیلم و محتوای آن داشتند و رضایتمندی‌شان از نحوه پرداختن به ظرایف رابطه شمس و مولانا برای عوامل سازنده فیلم بسیار جالب توجه و امیدوار کننده بود.

امروز مجمع ستارگان با زبانی که مخصوص خودشان است گفتند: اگر خوب بسازید، خوب ببینید و به داشته‌های این مرز بوم آگاه و مؤمن باشید، در کنار شما هستیم.
این علاقمندی از تشویق‌های پایان فیلم تا احساسات برانگیخته تعدادی از مخاطبان که بویژه لحظات انتهایی فیلم را با چشمانی اشکبار دنبال می‌کردند تا سخنانی که پس از اتمام فیلم و بیرون از سالن نمایش عنوان می‌کردند، همگی نشان از آن داشت که فیلم توانسته است در رسیدن به بخش قابل توجهی از اهداف خود که همانا بازنمایی برگی از تاریخ زرین فرهنگ و ادبیات کشورمان حول دو شخصیت برجسته آن یعنی شمس و مولانا است، موفق عمل نماید.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: هستی تا سرمستی؛ به بهانه فیلم «مست عشق» «مست عشق» نیامده رکورد فروش روز اول سینمای ایران را شکست «مست عشق» ، زمانی برای مستی سالن های سینما / روایت مولانا و شمس ، پدیده ای فراتر از اکران

دیگر خبرها

  • «داستان راستان» نردبانی برای خیزش‌های انقلابی بود
  • ببینید | سحابی مدیرعامل رایمند: قوانین نه تنها به نفع تولیدکننده نیست بلکه به ضرر آن است
  • برنامه تلویزیونی «امتداد» آماده نمایش شد/ بررسی فلسفی حوزه‌های مختلف فرهنگ عامه 
  • «منم بچه مسلمان» از شبکه پویا و قرآن
  • ارگان‌زدگی؛ گریبان‌گیر نمایشگاه کتاب است
  • هم اندیشی بین المللی اصحاب ادیان و مساله غزه برگزار می شود
  • (تصاویر) بزرگان فرهنگ و ادب و هنر ایران، مهمان «مست عشق»!
  • بزرگان فرهنگ و ادب و هنر ایران زمین مهمان "مست عشق" شدند (+تصاویر)
  • بزرگان فرهنگ و ادب و هنر ایران زمین مهمان "مست عشق" شدند
  • مردمی شدن فرهنگ در اولویت کار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است